Welkom directiechauffeur!

Het vak directiechauffeur is sinds 125 jaar in ontwikkeling. Met de technische vooruitgang van voertuigen, smart phones en internationale opleidingen is het beroep directiechauffeur sterk in beweging.

BRUSECO ondersteunt u in dit vak in al haar facetten. Van basischauffeur naar top professional, nationaal en internationaal. Of het nu om DEKRA D1, D2, CCV D1 of CCV D2 gaat. BRUSECO is sinds 2014 marktleider in het verzorgen van de vakopleiding directiechauffeur met een onafhankelijk kwaliteitscertificaat. Dit geeft u een voorsprong in de markt.

Blijf voortaan op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen dit vakgebied en stem mee met interessante onderzoeken.

Meldt u aan als -volger- of LIKE ons op Facebook BRUSECO en blijf ook op de hoogte van het vak directiechauffeur. Of meldt u aan voor de nieuwsbrief van BRUSECO via www.bruseco.com.

BRUSECO B.V.


zondag 12 januari 2014

Het vak directiechauffeur evolueert...

Evolutie binnen het vak directiechauffeur

"Paul, is er nou veel veranderd binnen het vak directiechauffeur?" Dit is een veel gestelde vraag aan mij als directeur en oprichter van BRUSECO. Nu moet ik bekennen dat ik, wat de toekomst betreft, geen glazen bol heb. Maar met bijna 24 jaar ervaring binnen dit specifieke vakgebied kan ik wel enkele belangrijke trends zien. Als opleider spelen we graag in op deze trends. Sterker nog: BRUSECO ontwikkelt speciale opleidingen voor directiechauffeurs en loopt daarmee ver voor in de markt, om zo aan de specifieke vraag van opdrachtgevers te kunnen voldoen. Bij een professionele opleider snijdt het mes aan twee kanten. De VIP vaart er wel bij en de directiechauffeur heeft de baan van zijn leven. Het is daarom goed te weten welke trends er spelen en wat er te verwachten is in de toekomst. Verder dan 5 jaar vooruit kijken kan tegenwoordig niet meer. Dus ik beperk me hiertoe.


Meerdere opdrachtgevers tijdens loopbaan

Waar vroeger de directiechauffeur voor één vaste opdrachtgever werkte (vaak levenslang), zien we nu de directiechauffeur vaker wisselen van VIP. Want ook de houdbaarheid van de VIP is sterk ingekort. Huidige leiders zitten niet meer levenslang op hun werkplek. Die staan onder grote druk om ieder jaar weer te presteren. En als ze die prestatie niet waarmaken, ruimen ze al snel het veld onder druk van de aandeelhouders.

Dit brengt met zich mee dat de VIP vaker van directiechauffeur wisselt. Daarom moet hij wel de garantie hebben dat de directiechauffeur integer en professioneel is. De directiechauffeur moet zich dus uitstekend kunnen presenteren en profileren en heeft netwerk nodig. Want zonder netwerk kom je niet binnen bij de VIP.

Daarnaast moet de directiechauffeur onafhankelijk getoetst zijn, wat zijn vakbekwaamheid aantoont. Zonder certificaat, geen baan meer. Dat is ook een belangrijke verandering. Dus: Een professionele en onafhankelijk certificering is noodzakelijk (diploma is nodig). Dat is ook een nieuwe trend.

Op dit moment zijn slechts 1.400 directiechauffeurs in Nederland officieel gecertificeerd. En er vindt een uitstroom plaats van oudere directiechauffeurs de komende jaren. Daar liggen kansen voor de directiechauffeur met een erkend certificaat.


Integriteitstoetsing noodzakelijk (altijd betrouwbaar zijn en blijven)

Naast deze toename van flexibiliteit en onafhankelijke professionaliteit, vraagt de VIP ook steeds meer om een garantie van integriteit. De kloof tussen arm en rijk wordt stap voor stap groter, de marktomstandigheden zetten bepaalde beroepsgroepen onder druk en dit veroorzaakt stress. Er worden niet alleen hogere integriteitseisen aan de VIP gesteld, maar ook aan de mensen om hem heen. De directiechauffeur dient hierop te worden voorbereid. Is de directiechauffeur niet integer gebleken dan komt deze niet meer aan de slag. De netwerken informeren elkaar sneller. Waar vroeger directiechauffeurs die een ernstige integriteitsfout hadden gemaakt redelijk makkelijk weer een nieuwe opdrachtgever vonden, is dit met de intrede van het DEKRA Register niet meer mogelijk. De directiechauffeur wordt namelijk uit het DEKRA Register geschrapt, zodra hij iets op zijn kerfstok heeft. Hij dient tegelijkertijd zijn pas en pin weer in te leveren en mag zich niet meer gecertificeerd directiechauffeur noemen. Overigens kan dit alleen bij DEKRA en niet bij het CCV. Bij deze laatste instelling kan iedereen ingeschreven blijven staan. Ook al beschikt u niet over een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).


Langere reizen, effectiever reizen

Verder maakt de autoindustrie ook een geweldige ontwikkeling door. De werkplek van de directiechauffeur is veel comfortabeler geworden en de werkplek voor de VIP op de achterbank is hemels. Dit betekent dat de reisafstanden steeds groter worden en de werkplek van de directiechauffeur flink is uitgebreid. Van Parijs tot Frankfurt, Berlijn en Brussel wordt met gemak door de chauffeur gereden. De technologische onwikkelingen op het terrein van communicatie nemen ook een spurt. Dat vergroot de reikwijdte waarbinnen de VIP kan werken. Bedrijven gaan samenwerken op internationaal terrein, waardoor er meer zakenreizen komen. De VIP besteedt zijn reistijd met videoconferencing, emails beantwoorden, telefoneren etc. Binnen een straal van 800 kilometer maakt de VIP het liefst gebruik van zijn eigen ´private athmosphere'. Anders gezegd: hij of zij heeft alle spullen bij de hand in de eigen auto en geniet een grote mate van privacy. De directiechauffeur bereidt alles voor, zoals de route, alternatieve routes, eventuele hotelovernachtingen etc. en staat garant voor de veiligheid van de VIP. Een echt team dat vaak onderweg is. Dat vraagt ook om speciale vaardigheden.


Tegelijkertijd is het veel drukker op de weg geworden en neemt het risico op ongelukken toe. Maar ook hierin voorziet de komende tien jaar de techniek. De adaptive cruise control voor vrachtwagens en personenauto's vermindert het risico op een botsing aanzienlijk. Maar voor het comfortabel rijden kunnen we niet op de auto vertrouwen. Hier blijft de chauffeur een belangrijke rol spelen. Het lange afstand rijden wordt echter wel eenvoudiger. Daarom wordt de directiechauffeur voortaan internationaal opgeleid, zodat hij of zij bekend is met de verkeersregels, mentaliteit en gebruiken in onze buurlanden. Dat hoort ook in de vakopleiding thuis.


IEC is klaar voor de toekomst

Het goede nieuws is dat deze trends de basis vormen van de nieuwe opleiding International Executive Chauffeur (IEC). Deze intensieve vakopleiding is geheel ontwikkeld door BRUSECO, DEKRA en haar College van Deskundigen.

Zo rijdt u veel meer meer kilometers tijdens de vakopleiding dan voorheen in de klassieke CCV-D opleiding, omdat u niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland en België traint. U volgt 16 aanvullende lesuren en blijft online verbonden met de lesstof via de online BRUSECO Academy. U raakt niet meer uitgeleerd want de lesstof wordt steeds weer geactualiseerd. Daarnaast is de opzet van het examen 100% praktijkgericht waarbij naar alle aspecten van het beroep directiechauffeur wordt gekeken.

Samen met DEKRA worden in diverse landen praktijkexamens afgenomen, zodat objectief en onafhankelijk wordt vastgesteld of u aan alle toetsingscriteria voldoet. Is dit het geval? Dan wordt u opgenomen in het internationale DEKRA Register voor een periode van drie jaar. Iedere drie jaar dient u uw integriteit en vakbekwaamheid aan te tonen.


BRUSECO is klaar voor de toekomst. En dat zijn de kandidaten ook. Want de trend is dat niets hetzelfde blijft. Dat biedt kansen voor enthousiaste kandidaten die het vak van directiechauffeur tot in de puntjes willen beheersen.

Zou dat de reden zijn dat de informatiemiddagen van BRUSECO in Zeist zo goed worden bezocht? Dat is ook een trend :-) .Wees hartelijk welkom en kom luisteren naar de kansen en mogelijkheden van dit prachtige vak. Via www.bruseco.nl kunt u zich hiervoor opgeven. U bent van harte welkom!


Paul Brussaard

www.bruseco.nl



N.B. BRUSECO is ook actief op facebook. Zoek BRUSECO op bij Facebook en "like" de pagina. U wordt dan op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen van dit prachtige vak.